ΑΕΛ Media Day 2016-17 – Σιέλης στο kerkida.net

Ο Βαλεντίνος Σιέλης βρίσκεται για τρίτη σεζόν στην ΑΕΛ, και πλέον αποτελεί μέλος της γαλαζοκίτρινης οικογένειας, αφού απολαμβάνει να αγωνίζεται στην ομάδα της Λεμεσού ενώ πάντα έχει να πει τα καλύτερα για τον κόσμο της ομάδας. Μπορεί να μην είναι «γέννημα θρέμμα» ΑΕΛίστας ωστόσο έδειξε πάρα πολλές φορές ότι έχει δεθεί για τα καλά με αυτό το οικοδόμημα και τον κόσμο του.

Ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός στα πλαίσια του ΑΕΛ Media Day 2016-17 μίλησε στην ιστοσελίδα μας www.kerkida.net απαντώντας με ειλικρίνεια και χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του.

Βαλεντίνο μια τρίτη σεζόν σε βρίσκει στην ΑΕΛ. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, συγκίνηση και περηφάνια. Βρίσκομαι εδώ τα τελευταία τρία χρόνια συνοδευόμενος όμως από κακές χρονιές. Χάσαμε το κύπελλο, κερδίσαμε όμως το Σούπερ Καπ. Δύο τραγικές χρονιές μπορώ να πω για την ΑΕΛ και εύχομαι φέτος τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Τι ήτα αυτό που σου έμεινε περισσότερο από τις δύο προηγούμενες σεζόν;

Το χαμένο κύπελλο. Μπορεί ο κόσμος της ΑΕΛ να λέει ότι οι ποδοσφαιριστές απλά έρχονται και φεύγουν αλλά για εμάς ειλικρινά ήταν μια τραγική εμπειρία. Κάθε μέρα το σκέφτομαι και εύχομαι μια μέρα να καταφέρω να το υλοποιήσω.

Τι διαφορετικό παρατήρησες ότι υπάρχει στην ΑΕΛ αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν;

Είναι μια καινούρια ομάδα, χτίζεται μια καινούρια ομάδα από τον προπονητή Πάμπο Χριστοδούλου. Υπάρχει αισιοδοξία αλλά πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι, να είμαστε ταπεινοί, να βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι και ότι βγει στο τέλος της χρονιάς για εμάς είναι κέρδος.

Πως είδες την προετοιμασία φέτος σε σχέση με άλλα καλοκαίρια; Ποιες διαφορές εντόπισες;

Κάναμε μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία η ομάδα ενώθηκε και είναι πιο δυνατή. Φαίνεται πολύ ενωμένη και αυτό είναι που θέλει ο προπονητής η ομάδα να είναι μια οικογένεια. Στα παιχνίδια θα δείξει τι θα κάνουμε.

Δεν μπορώ να ανοίξω τα χαρτιά μας αλλά εντάξει πιστεύω ότι θα είμαστε μια καλή ομάδα.

Στις αρχές του καλοκαιριού το όνομα σου έπαιζε συνεχώς στο ρεπορτάζ της ΑΕΛ για το θέμα του συμβολαίου σου. Αρκετοί πίστευαν ότι δεν θα παραμείνεις στην ΑΕΛ, ότι θα πάρεις μεταγραφή στην Πολωνία, τη Βουλγαρία ή κάπου αλλού. Εσύ πως το έζησες όλο αυτό;

Σαν παίκτης τα βλέπεις από πίσω όλα. Πολλές φορές γράφονται πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν και δεν τους αδικώ γιατί πολλά ακούγονται πολλές φορές. Γνώριζα τι θα γινόταν, γνώριζα ότι θα έλεγαν πολλά όμως και εγώ και η ομάδα και ο προπονητής ξέραμε ποια ήταν η αλήθεια και είναι αυτή, ότι ανανέωσα το συμβόλαιο μου.

Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι φεύγεις, ανανέωσες το συμβόλαιο σου για ακόμη τρία χρόνια και φαντάζομαι…

Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό ναι.

Ξεκινά σε λίγες μέρες το πρωτάθλημα. Στην ΑΕΛ υπάρχουν στοιχεία της ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Ο Πάμπος, ο Ντόσα Τζούνιορ, ο Μάρκο Αϊρόσα, ο Μάριος Νικολάου που επέστρεψε και αυτός. Αυτό αυξάνει τις προσδοκίες του κόσμου. Πιστεύουν ότι το 12 μπορεί να επαναληφθεί.

Το 12 είναι κάτι απίστευτο που έγινε. Τώρα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και το λέω και το εννοώ δεν πρέπει να βάζουμε στόχο το 12΄, τι έγινε το 12’ για να μην υπάρξει και απογοήτευση μετά σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι. Εμείς πρέπει να βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι, να είμαστε όλοι ταπεινοί, όλοι ενωμένοι και στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι υπάρχει στο καλάθι μας και θα προχωρήσουμε.

Αυτές οι δύο σεζόν δεν ήταν και ότι το καλύτερο τόσο για σένα προσωπικά όσο και για την ομάδα γενικότερα. Όπως είπες και εσύ προηγουμένως το κύπελλο που χάθηκε, η τραγική περσινή χρονιά την οποία κανείς δεν θέλει να θυμάται πλέον, ούτε εσείς σαν ποδοσφαιριστές αλλά ούτε και ο κόσμος. Πιστεύεις ότι η ομάδα φέτος μπορεί να ορθοποδήσει; Να κάνει κάτι πολύ καλύτερο στο πρωτάθλημα;

Κοιτάξτε χειρότερα από πέρσι και πρόπερσι νομίζω δεν μπορούμε να κάνουμε. Φέτος πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα αλλά το λέω και θέλω να το λέω συνεχώς και εύχομαι όλοι οι συμπαίκτες μου να το βλέπουν έτσι, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και ότι βγει στο τέλος της χρονιάς. Βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι, οι τρεις πόντοι θα είναι πάντα ο στόχος της ομάδας. Τώρα τι θα βγει στο τέλος θα το δούμε όλοι μαζί

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ολόκληρο το οικοδόμημα της ΑΕΛ και όταν λέω οικοδόμημα εννοώ από εσάς τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία, τον κόσμο αλλά και τη διοίκηση ώστε να καταφέρει η ΑΕΛ στο τέλος της χρονιάς να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί;

Πρέπει να υπάρχει ενότητα, εγώ πάντα το έλεγα αυτό και θα το πω και τώρα ότι η ΑΕΛ έχει μάθει στα δύσκολα. Δεν θυμάμαι την ΑΕΛ να περπατά σε ροδοπέταλα και να είναι ο δρόμος της εύκολος. Πάντα ήταν δύσκολος ο δρόμος της και πάντα θα είναι δύσκολος και γι’ αυτό ο κόσμος της ΑΕΛ είναι πάντα από τους καλύτερους.

Είσαι πλέον από τους πιο παλιούς στην ομάδα. Πόσο βοήθησες εσύ τους νέους που ήρθαν, που είναι και αρκετοί να προσαρμοστούν τόσο στη Λεμεσό όσο και στην ΑΕΛ;

Τόσο εγώ όσο και οι πιο παλιοί ποδοσφαιριστές, ο Μάριος Νικολάου, ο Αϊρόσα και κάποιοι άλλοι προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό όλων των ποδοσφαιριστών. Δεν έχει σημασία αν είσαι καινούριος ή παλιός, όλοι είμαστε το ίδιο. Είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε δύναμη αυτής της ομάδας, το ότι ασχέτως εθνικότητας, τι χρώμα είσαι, πόσο χρονών είσαι, αν είσαι κύπριος, αν είσαι νεαρός. Θέλουμε να είναι όλοι ίσοι άρα είμαστε όλοι στο πλευρό ο ένας του άλλου και ότι χρειαστεί ο καθένας τον βοηθάμε.

Πόσο εύκολο πιστεύεις ότι είναι να έρθει αυτή η χημεία, η ομοιογένεια που θέλει ο Πάμπος Χριστοδούλου από τη στιγμή που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στην ομάδα είναι καινούριοι και είστε μαζί σχεδόν δύο μήνες μόνο;

Όπως είπες, όταν είναι μια καινούρια ομάδα πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να υπάρχει ομοιογένεια. Θα αποκτήσουμε ομοιογένεια μέσω των φιλικών και κερδίζοντας τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει ομοιογένεια στην ομάδα ήδη ξεκίνησαν όλοι να ξέρει ο ένας το παιχνίδι του άλλου και είμαστε μια οικογένεια.

Εσύ σαν Βαλεντίνος, προσωπική σου άποψη αν μπορούσες να διαλέξεις ποιος από τους νεοφερμένους θα μπορούσες να πεις ότι έκλεψε τις εντυπώσεις; Ποιο ξεχωρίζεις εσύ αν μπορούσες να επιλέξεις κάποιο;

Εγώ προσωπικά αγαπώ το Μάριο Νικολάου. Το λέω, και το λέω και στην κάμερα και δεν με νοιάζει. Είναι αρχηγική μορφή, είναι ο αρχηγός της ομάδας. Είναι ΛΕΟΝΤΑΣ με τα όλα του.

Η παρουσία των πρωταθλητών του 12 στην ομάδα, δηλαδή Πάμπος, Νικολάου, Ντόσα και Αϊρόσα αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Αυτό το γεγονός σας βάζει περισσότερη πίεση;

Η πίεση σε εμάς που γνωρίζουμε όλους αυτούς που ανάφερες είναι μεγάλη γιατί γνωρίζουμε τι εστί ΑΕΛ, τι πάει να πει ΑΕΛ. Γνωρίζουμε την ιστορία και το βάρος που κουβαλά αυτή η φανέλα και το λέω γιατί οι προηγούμενες δύο χρονιές δεν ήταν καθόλου καλές, δεν αρμόζουν στο όνομα και την εμβέλεια της ΑΕΛ. Το άγχος μας είναι πολύ περισσότερο αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό στο γήπεδο το άγχος.

Οι στόχοι σου εσένα σαν Βαλεντίνος ποιοι είναι τόσο με την ΑΕΛ όσο και με την Εθνική ομάδα;

Στην ΑΕΛ ο στόχος μου είναι κάθε παιχνίδι να κερδίζω όπως είναι και στόχος όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Κύπρο. Όπως είπα δεν θέλω να πω πολλά λόγια για την ΑΕΛ, δεν θέλουμε να υπάρχει κάτι μεγάλο γύρω από την ΑΕΛ τώρα. Όπως είπα κάθε παιχνίδι θα βλέπουμε τον αντίπαλο, θα αναλύουμε τον αντίπαλο και θα πράττουμε ανάλογα. Προσωπικός μου στόχος είναι να αγωνίζομαι στην Εθνική όπως είναι ο στόχος κάθε Κύπριου ποδοσφαιριστή και να με βοηθήσει ο Θεός να είμαι υγιής για να μπορώ να ανταποκρίνομαι στο γήπεδο.

Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα πρωταγωνιστήσουν φέτος; Πιστεύει ς ότι θα υπάρξει και κάποια έκπληξη στο φετινό πρωτάθλημα;

Γιατί όχι να μην υπάρξει έκπληξη; Σε όλα τα πρωταθλήματα υπάρχουν εκπλήξεις όπως και στην Πρέμιερ Λιγκ είδαμε τη Λέστερ να παίρνει το πρωτάθλημα. Τι να πω τώρα για ομάδες, πιστεύω θα είναι παρόμοια τα δεδομένα.

Ανοίγουμε το κεφάλαιο Καλουντζέροβιτς. Δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω, αυτό το συμβάν με τον Καλουτζέροβιτς σε έβαλε στην καρδιά των ΑΕΛιστών πριν ακόμη έρθεις στην ΑΕΛ. Και αν δεν κάνω λάθος το ίδιο καλοκαίρι πήρες τη μεταγραφή σου εδώ στην ΑΕΛ. Αν και ήσουν αντίπαλος, έτρεξες να βοηθήσεις τον Καλουτζέροβιτς, το εκτίμησαν και από τότε, όταν ήρθες και στην ΑΕΛ και όσο περνά ο καιρός στα μάτια του κόσμου ανεβαίνεις συνεχώς. Σε θεωρούν πλέον δικό τους παιδί, της οικογένειας της ΑΕΛ. Πως σε κάνει να νιώθεις όλο αυτό;

Τι να πω, ήταν μια στιγμή η οποία στιγμάτισε τη ζωή μου μπορώ να πω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έγινε. Ήταν κάτι τραγικό για μένα, το λέω και πάντα θα το λέω ότι δεν πάει να πει ότι εγώ έσωσα τη ζωή του. Ο Θεός τον έσωσε όχι εγώ. Απλά έτυχε να ήμουν εγώ εκείνη τη στιγμή εκεί και θέλω να πιστεύω πως οποιοσδήποτε και αν βρισκόταν στη θέση μου θα έκανε το ίδιο πράγμα. Δεν πάει να πει ότι αυτό που έκανα ήταν σωστό. Πολλοί γιατροί μου είπαν ότι ήταν επικίνδυνο. Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεσαι ούτε κίνδυνο ούτε τίποτα. Είμαι πολύ χαρούμενος που έμαθα ότι ο Καλουτζέροβιτς είναι καλά, έχω ακόμη επαφή μαζί του, μιλάμε ακόμη, είναι πολύ καλός μου φίλος, μεγάλωσαν και τα παιδάκια του.

Το μήνυμα σου στον κόσμο της ΑΕΛ και τι να περιμένουν από σένα στη φετινή χρονιά;

Ο κόσμος να παραμείνει και να συνεχίσει να είναι ο κόσμος της ΑΕΛ. Αυτοί ξέρουν τι πάει να πει κόσμος της ΑΕΛ, δεν χρειάζεται να πω εγώ τι είναι ΑΕΛ. Να παραμείνουν ενωμένοι, αγαπημένοι και με τη φωνή που φέρνουν στο γήπεδο και μας δίνουν και εμάς δύναμη, ο 12ος παίκτης και θα δίνουμε και εμείς τα πάντα για να τους επιβραβεύουμε με νίκες.