ΑΕΛ MEDIA DAY 2016-17 – Ο Χ. Κυριάκου στο themasports.com

Ένα από τα αποκτήματα της ΑΕΛ σε αυτή την καλοκαιρινή μετεγγραφική περίοδο ήταν ο Χάρης Κυριάκου. Ο Κύπριος αμυντικός, μετά από μία μακρά παρουσία στην Ομόνοια, καθώς και ένα πέρασμα από Δόξα και Εθνικό Άχνας, βρήκε στην ΑΕΛ τη «στέγη» εκείνη που θα τον φέρει για τα καλά να εξαπλώνει όλες τις ποδοσφαιρικές του αρετές και να καθιερωθεί πρώτα στους γαλαζοκίτρινους και ακολούθως στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στα πλαίσια του ΑΕΛ Media Day που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (11-08) στο γνωστό ξενοδοχείο της Λεμεσού (Miramare) ο Χάρης Κυριάκου μίλησε στο Themasports και είπε αρκετά ενδιαφέροντα.

Χάρη, πως σε βρίσκει η νέα σελίδα που γύρισες στην καριέρα σου;

Η ΑΕΛ είναι μεγάλη ομάδα με ψηλές προσδοκίες, μεγάλες απαιτήσεις. Είμαι χαρούμενος που είμαι στην οικογένεια της ΑΕΛ. Εύχομαι με τη δική μου συνεισφορά η ΑΕΛ να πάει εκεί που της αξίζει.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποδεχτείς την πρόταση της ΑΕΛ;

Η ΑΕΛ είναι για μένα μία καλή ευκαιρία να αποδείξω ξανά τον εαυτό μου σε μία μεγάλη ομάδα. Πιστεύω αυτό για μένα είναι μεγάλο κίνητρο και έπαιξε σημαντικό ρόλο για να πάρω την απόφαση και να αγωνιστώ στην ΑΕΛ.

Τι σου έχει αφήσει η παρουσία σου για αρκετές χρονιές στην Ομόνοια, καθώς και το μικρό πέρασμα από Δόξα και Εθνικό Άχνας;

Το ότι ήμουν σε μία μεγάλη ομάδα για πολλά χρόνια στο παρελθόν με βοήθησε. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις και να γνωρίζεις τι σημαίνει σε μεγάλη ομάδα η πίεση του κόσμου, η πίεση που έχουν τα παιχνίδια και είναι πολύ διαφορετικό να αγωνίζεσαι σε μία θεωρητικά μικρή ομάδα.

Τώρα ΑΕΛ. Σε εμπιστεύθηκε ο Πάμπος Χριστοδούλου για αυτό το νέο που κτίζει στην ομάδα. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

Με τον κόουτς είχαμε μία συνεργασία μαζί και στην εθνική ομάδα. Από εκεί ουσιαστικά γνωριστήκαμε. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ εκείνον και τον κύριο Σοφοκλέους, που με εμπιστεύθηκαν να είμαι εδώ στην ΑΕΛ. Κτίζεται μία καινούργια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες. Κτίζεται κάτι καλό…

Ποια ήταν τα πρώτα στοιχεία που έχεις παρατηρήσει στην ομάδα, αλλά και στο οικοδόμημα γενικότερα;

Η ΑΕΛ λειτουργεί σαν μία μεγάλη οικογένεια. Έτσι, πρέπει να το βλέπουμε όλοι και έτσι είναι η αλήθεια. Σαν μία οικογένεια, σαν μία γροθιά, μπορούμε να κάνουμε την ΑΕΛ πιο μεγάλη και πιο δυνατή.

Ποιοι οι στόχοι σου ως παίκτης της ΑΕΛ;

Η καθιέρωση μου στην ομάδα και να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

Μετά από μία κάκιστη περσινή χρονιά η ΑΕΛ έχει προσδοκίες να επιστρέψει στα ψηλά στρώματα… Μπορεί η φετινή ΑΕΛ για μεγάλα πράγματα;

Η φετινή ΑΕΛ είναι μία ομάδα που κτίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος από τον προπονητή. Η περσινή ΑΕΛ δεν είχε καλή σεζόν. Φέτος, όμως, είμαστε πολύ πιο δυνατοί, πιο ώριμοι, για να καταφέρουμε πράγματα που δεν κατάφερε η ομάδα πέρσι.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που πρέπει να έχει η ΑΕΛ για να τραβήξει για τα καλά το δρόμο στα ψηλά;

Η ΑΕΛ σε όλα τα παιχνίδια πρέπει να εμφανίζεται σοβαρή, πειθαρχημένη μέσα στο γήπεδο, να ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητή. Επίσης, να υπάρχει ομαδικότητα… Για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα αυτό. Να είσαι μία οικογένεια και εκεί νομίζω ότι θα κτίσουμε την ΑΕΛ φέτος.

Πως είναι το κλίμα στην ομάδα λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα και με το ρόστερ σιγά – σιγά να ολοκληρώνεται;

Όντως έχει τρεις μήνες να αγωνιστούμε, επιθυμήσαμε όλοι τις παραστάσεις των γηπέδων. Το ρόστερ σιγά – σιγά φτάνει στο τέλος του. Νομίζω έμεινε ένας παίκτης για να τελειώσει το ρόστερ, να είναι φουλ. Όλοι οι νέοι παίκτες, τους αγκάλιασαν οι παλιοί παίκτες, τους βοήθησαν, για να τους έχουμε μαζί μας και να μας βοηθήσουν και εκείνοι όσο μπορούν και αυτό θα φανεί στην έναρξη του πρωταθλήματος.

Ποια η σχέση σου με τον προπονητή και γενικότερα με το τεχνικό επιτελείο;

Μπορώ να πω είναι άριστες οι σχέσεις μας με τον κόουτς. Ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας γιατί είμαι εγώ σήμερα εδώ μαζί σας. Τον ευχαριστώ ξανά πάρα πολύ και το λέω δημοσίως. Πιστεύω ότι όλη την τεχνική ηγεσία θα τους βοηθήσουμε, καθώς και αυτοί εμάς, για να πετύχουμε αυτό που θα πετύχουμε φέτος.

Ποια η σχέση σου με τους νέους σου συμπαίκτες;

Είχα δύο με τρεις φίλους από τα παλιά. Παίκτες που αγωνιστήκαμε μαζί στην εθνική. Οι άλλοι είναι νέα παιδιά. Δεν τους ήξερα, δεν με ήξεραν. Με αγκάλιασαν όλοι. Τους αγκαλιάσαμε και εμείς και μαζί όλοι θα κτίσουμε τη νέα ΑΕΛ.

Αν και εσύ νέος στην ομάδα, εντούτοις, μιας και αναφέρθηκες και στους ξένους παίκτες, ήσουν και εσύ ένας από αυτούς που τους βοήθησες να προσαρμοστούν όσο πιο γρήγορα γινόταν;

Το ότι είμαι Κύπριος και είμαι πολλά χρόνια στο κυπριακό πρωτάθλημα, νομίζω ότι βοηθά τους ξένους να εγκλιματιστούν. Ξέρω τι γίνεται στο πρωτάθλημα, ξέρω πως μπορώ να βοηθήσω έναν ξένο παίκτη να εγκλιματιστεί όλο και πιο γρήγορα. Εγώ με τη σειρά μου βοήθησα, όπως βοήθησαν και αυτοί εμένα, να εγκλιματιστούμε όλοι πιο γρήγορα.

Πλησιάζοντας τα 27 να θέσουμε ως πρόκληση για σένα την ΑΕΛ;

Νομίζω κάθε αγώνας, κάθε φιλικό, κάθε πρωτάθλημα, είναι ένα τεστ για τους ποδοσφαιριστές. Πάντα πρέπει να αποδεικνύουν τον εαυτό τους. Πάντα πρέπει να έχουν πιο ψηλούς στόχους. Για μένα η ΑΕΛ είναι μία πρόκληση. Είναι μία μεγάλη ομάδα. Θέλω να αποδείξω ξανά τον εαυτό μου. Όπως το έδειξα κάθε χρόνο, όπου αγωνίζομαι… Για μένα είναι μία ευκαιρία να επιστρέψω στα ψηλά, εκεί που ήμουν για τόσα χρόνια.

Πρόκληση και η Εθνική για να καθιερωθείς εκεί;

Μπορώ να πω ναι είναι μεγάλη πρόκληση τώρα που ήρθα σε μία μεγάλη ομάδα, να επιστρέψω στην εθνική, να έχω μία μόνιμη θέση και όλοι μαζί να βοηθήσουμε την Κύπρο μας να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται.

Από αυτά που είδες μέχρι στιγμής από τις άλλες ομάδες και από όσα γνωρίζεις τι μπορούμε να πούμε για τη νέα σεζόν;

Η άποψη μου είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Θα έχουμε πολύ καλές ομάδες. Ακόμη και αυτές οι μικρές θα είναι ανταγωνιστικές. Θα παιχτεί ένα πρωτάθλημα αμφίρροπο, δύσκολο και κάθε παιχνίδι αν δεν είσαι πολύ σοβαρός στο γήπεδο τότε πολύ δύσκολα θα πάρεις τους τρεις βαθμούς.

Ποιο είναι το μήνυμα σου στον κόσμο της ΑΕΛ και τι να περιμένει από σένα;

Ο κόσμος της ΑΕΛ όπως έδειξε ήταν δίπλα μας σε όλα, και στις προπονήσεις, και στις εκδηλώσεις που έγιναν. Μας αγκάλιασε από την αρχή. Την αγαπάει την ομάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγώ θέλω να υποσχεθώ σκληρή δουλειά στο γήπεδο, εκτός γηπέδου, να βοηθήσω όσο πιο πολύ την ομάδα μου, να παλέψω στο γήπεδο εδώ και αυτοί στην κερκίδα και όλοι μαζί να πάρουμε την ΑΕΛ εκεί που της αξίζει…