Ασουσένα Σοφοκλέους : Η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ευθύνη και πνευματική ανάγκη

Η συμβολή στην πρόοδο της κοινωνίας μέσω της κοινωνικής προσφοράς, είναι η ιδέα που γέννησε το ΚΕΠΑΚΥ (Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σοφοκλέους). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δικηγόρου Αντρέα Σοφοκλέους την οποία υλοποιεί με στοχοπροσήλωση η σύζυγος του Ασουσένα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κοντά στους ανθρώπους – και κυρίως τους νέους – που έχουν ανάγκη στήριξης, ενθάρρυνσης και εμπιστοσύνης στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Μια συζήτηση με την κα Ασουσένα Σοφοκλέους, αποκαλύπτει μια διαδρομή μαγική. Από το Μεξικό στη Ρωσία και από εκεί στη Κύπρο. Προορισμός; Άγνωστος. Άλλωστε η ομορφιά στη ζωή των ανθρώπων είναι το ταξίδι.

Μακρινή διαδρομή

Το όνομα σας και μόνο προδίδει ένα μακρινό ταξίδι.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μεξικό αλλά τα τελευταία 22 χρόνια είμαι Κύπρια πολίτης, με την ουσιαστική και όχι απλώς με την τυπική έννοια. Δεν αισθάνομαι και δεν είμαι ξένη σε ένα τόπο που είναι σημείο αναφοράς για μένα και για την οικογένεια μου.

Μπορείτε να μας συστηθείτε;
Δεν ξέρω αν έχω πολλά να πω ή τέλος πάντων πολύ περισσότερα από όσα κάθε σύζυγος και μητέρα. Είμαι παντρεμένη με έναν άνθρωπο που βαδίζουμε μαζί μια κοινή πορεία που με μια λέξη θα την περιέγραφα ως ευτυχία. Ο σύζυγος μου είναι ο Ανδρέας Σοφοκλέους, Δικηγόρος και διευθυντής του ομώνυμου ομίλου εταιρειών, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού PLUS TV και Πρόεδρος της ΑΕΛ. Έχουμε δύο υπέροχα παιδιά που δικαιώνουν τις προσδοκίες που κάθε πατέρας και μητέρα έχει για τα παιδιά του. Τη Χριστίνα που είναι δικηγόρος και τον Ερνέστο που υπηρετεί τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.

Να αρχίσουμε το ταξίδι από τη Λατινική Αμερική;
Όπως σας είπα γεννήθηκα στο Μεξικό, από το οποίο διατηρώ τις πρώτες τρυφερές και όμορφες αναμνήσεις, από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Αναμνήσεις από το τόπο που γεννήθηκα, τους γoνείς μου, τον μοναδικό αδελφό μου αλλά και τους φίλους με τους οποίους ακόμα διατηρώ επαφή.

Το Μεξικό είναι μια χώρα με ιστορία που αγγίζει τον μύθο, αλλά και προβλήματα, τα οποία βιώνουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι του.
Η πραγματικότητα του Μεξικού δεν θα μπορούσε να μην με επηρεάσει και ήταν ένα ισχυρό ερέθισμα που με ώθησε στην ενασχόληση μου με κοινωνικά θέματα, αλλά καθόρισε και τις επιλογές μου. Στο Λύκειο στη πόλη του Μεξικού, ανέπτυξα δραστηριότητα σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς ομίλους, σε ομάδες θεάτρου και σε ομάδες μαθητών που είχαν έναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ότι συνέβαινε γύρω μας.

Φαντάζομαι τότε θα διαμορφώσατε και τις προτεραιότητες σας σε σχέση με τις πανεπιστημιακές σας σπουδές;
Ναι. Με συνάρπαζε ότι είχε σχέση με την ιστορία και τον άνθρωπο και για αυτό ακολούθησα σπουδές στην Εθνική Σχολή Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Κατάφερα να κερδίσω κρατική υποτροφία για τη Σοβιετική Ένωση, η οποία για εμένα ήταν μια μακρινή χώρα με σημαντικό πολιτισμό και ιδιαίτερες επιδόσεις στον αθλητισμό και στις επιστήμες.

Απ’ τη Ρωσία στη Κύπρο

Εκεί ήρθε και η γνωριμία με τον Αντρέα Σοφοκλέους;
Ναι, γνωριστήκαμε στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου κάναμε μαθήματα ρωσικής γλώσσας και την επόμενη χρονιά παντρευτήκαμε στην Αγία Πετρούπολη. Εγώ ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και πήρα πτυχίο Εθνογράφου-Λαογράφου. Αυτό που με κέρδισε από τον Αντρέα είναι η ανθρωπιά, ο ρομαντισμός, οι ιδέες και η ευφυία του. Μου έκανε εντύπωση ότι ήθελε, ως ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια του, να σπουδάσει και να βοηθήσει την οικογένειά του και πάντα εξέφραζε έντονες πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες.

Ζήσατε ιστορικές στιγμές στη Ρωσία καθώς βρισκόσασταν εκεί όταν η Σοβιετική Ένωση έπαυσε πια να υπάρχει.
Μείναμε έξι χρόνια στη Ρωσία και το 1990 αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί, τη Χριστίνα. Νιώθω θαυμασμό, ευγνωμοσύνη και συμπάθεια τόσο για τη Ρωσία όσο και για το λαό της. Ζήσαμε όντως την αλλαγή του συστήματος, έντονα ιστορικά γεγονότα, που μας άφησαν δυνατές εμπειρίες. Το 1993 επιστρέψαμε στην Κύπρο. Ξεκίνησα λοιπόν να εργάζομαι, για να συνεισφέρω στην οικογένεια μας. Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν την πορεία τους. Ο Ανδρέας άνοιξε το δικό του γραφείο και εγώ άρχισα να ασχολούμαι με τον τουρισμό, πρώτα ως αντιπρόσωπος και μετά ως ιδιοκτήτης ενός τουριστικού γραφείου. Μετέπειτα τελείωσα την κρατική Σχολή Ξεναγών, γεγονός που ενδυνάμωσε την αγάπη και το θαυμασμό μου για την Κύπρο..

Η σχέση σας με την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό;
Με ενδιαφέρει η ιστορία, και γενικά οι ιδιαιτερότητες της κουλτούρας του κάθε έθνους. Όσον αφορά όμως, τον Ελληνικό Πολιτισμό, νιώθω τυχερή που τον ζω από πρώτο χέρι. Καθημερινά και σε ταξίδια σε Κύπρο και Ελλάδα με ενθουσιάζει να ανακαλύπτω μύθους, ιστορία και παραδόσεις, σε μουσεία, χωριά, γεύσεις και μουσική.

Μια ιδέα που έγινε προσφορά

Το «Κεπάκυ» πως δημιουργήθηκε;
Το «Κεπάκυ», είναι ξεκάθαρα μια πρωτοβουλία του συζύγου μου, ο οποίος από πολύ νωρίς πρόσφερε στα κοινωνικά δρώμενα. Το 2008 λοιπόν, σκέφτηκε ότι αυτή η προσφορά θα μπορούσε να γίνει σε οργανωμένη βάση με τη δημιουργία του «Κέντρου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών – ΚΕΠΑΚΥ». Έπειτα, μου πρότεινε να το διευθύνω. Από τότε, άρχισε μια δημιουργική πορεία, με σοβαρές ευθύνες και εμπειρίες που μας ωριμάζουν πνευματικά. Θέλουμε, μέσα από τις δραστηριότητες του ΚΕ.ΠΑ.Κ.Υ να δώσουμε το μήνυμα στους νέους, ότι για να αποκτήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, χρειάζεται συλλογική συμμετοχή, όλοι μπορούμε να προσφέρουμε φτάνει να το θέλουμε.

Τι ακριβώς κάνει και τι είναι το Κεπάκυ ;
Είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, εθελοντική οργάνωση, που με τη σημαντική εθελοντική συνεισφορά των 9 μελών που τη διοικούν, δραστηριοποιείται με διάφορα προγράμματα κοινωνικής προσφοράς.. Αντιπρόεδρος είναι ο Ανδρέας και Γραμματέας η Χριστίνα Μιχαηλίδου. Ταμίας η Άννα Κορελίδου, Βοηθός Γραμματέας η Άννα Μιχαηλίδου και μέλη η Πόπη Σωκράτους, η Χριστίνα Αντωνιάδου, η Χριστίνα Σοφοκλέους και η Χριστίνα Οικονόμου. Επίτιμο μέλος είναι επίσης η Κωνσταντία Πίττα.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;
Προστασία και στήριξη σε άτομα με αυτισμό και στις οικογένειες τους, βοηθήματα σπουδών σε νέους με κοινωνικό-οικονομικές δυσκολίες, σεμινάρια, επαγγελματικές υπηρεσίες, καμπάνιες με στόχο την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στον τομέα του αυτισμού το ΚΕΠΑΚΥ έχει κάνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, το κέντρο απασχόλησης, φροντίδας και θεραπείας που εξοπλίσαμε και δώσαμε για διαχείριση στο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό. Επιπλέον, προσφέραμε ομαδική ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς που έχουν παιδιά με Αυτισμό στα Κέντρα του Συνδέσμου σε Λευκωσία και Λεμεσό, κάναμε σεμινάρια, χορηγήσαμε θεραπείες, ενώ βοηθάμε και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη με κουπόνια τροφίμων και ρουχισμού. Τέλος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία έρευνας και δημιουργίας ενός ενημερωτικού οδηγού γύρω από το θέμα του Αυτισμού στην Κύπρο. Ο Οδηγός μεταφράστηκε στα Αγγλικά και Ρώσικα.

Πρωτοβουλίες όπως αυτές του «Κεπάκυ» απαιτούν χρήματα για να υλοποιηθούν και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης;
Χάρη στον κόσμο του «Κεπάκυ», το όραμα για προσφορά γίνεται πραγματικότητα. Οι οικονομικές ανάγκες των προγραμμάτων μας, καλύπτονται από εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, χορηγίες του Ομίλου Εταιρειών μας, φίλων και συνεργατών και τη συμβολική, όμως πολύ σημαντική συνδρομή του κόσμου.

Στους υπόλοιπους τομείς, τι είδους δράση έχει το ΚΕΠΑΚΥ;
Έχουμε το πρόγραμμα «Ένα χέρι προς τους Νέους», μέσα από το οποίο προσφέρουμε κουπόνια, για τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση σε παιδιά με οικονομικές δυσκολίες μέσω των σχολείων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης, εκτελούμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών, από τη Ψυχολόγο του ΚΕΠΑΚΥ Γεωργία Γεωργίου. Βοηθάμε φοιτητές με στόχο την απόκτηση πρώτου τίτλου σπουδών, αφού αξιολογήσουμε τις αιτήσεις που υποβάλλονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.sofocleousfoundation.org και το Facebook. Δεχόμαστε αιτήσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου Μόνο από το 2011 μέχρι σήμερα ωφελήθηκαν 50 φοιτητές με ποσό που ανέρχεται στις 68.000 ευρώ. Αξίζει να ξεχωρίσουμε , την καμπάνια για ευαισθητοποίηση και παιδεία γύρω από το θέμα της προσβασιμότητας στην πόλη. Θέλουμε να προαγάγουμε ένα φιλικό περιβάλλον προς μητέρες με παιδικό καροτσάκι, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους… ,να στείλουμε ένα μήνυμα αλλαγής και βελτίωσης του τρόπου ζωής μας. Μπορείτε να βρείτε το φιλμάκι στο facebook του Κεπάκυ και στο You Tube σε Ελληνικά και Αγγλικά. Πέραν των προγραμμάτων που τρέχουν, εδώ και 6 χρόνια στο ΚΕΠΑΚΥ διοργανώνουμε αιμοδοσίες.

Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που ίσως για το ευρύ κοινό να μην είναι γνωστές;
Ένα έργο ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας ήταν επίσης, η αναστύλωση του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στα Ρόγκια, μεταξύ Ποταμίτισσας και Πελεντρίου, το 2008. Έγινε δωρεά και του εικονοστασίου.

Ελπίδα ο εθελοντισμός
Πως οραματίζεστε το μέλλον του Κέντρου;
Πιστεύω στην πνευματική πρόοδο των ανθρώπων, στον εθελοντισμό που μας δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ας συγκεντρωθούμε στο τι μπορούμε να βελτιώσουμε, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον, σήμερα και τώρα. Όσον αφορά το μέλλον του Ιδρύματος, η ιδέα είναι να συνεχιστεί η προσφορά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, ευέλικτοι στις αλλαγές των αναγκών της κοινωνίας.

Επίσης στηρίζουμε τον Ελληνισμό σε περιοχές που υποφέρει όπως στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως στη Μαριούπολη.
Καταφέραμε και στείλαμε φορτίο φαρμάκων το οποίο διανεμήθηκε σε κλινικές για τους τραυματίες στην περιοχή. Επιπλέον, προσφέραμε οικονομική στήριξη σε άριστους φοιτητές της Ελληνικής Φιλολογίας, μέσω του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.